Nagy magyar zabálás helyett egészséges, fenntartható táplálkozást! [ZöldVálasz #3]
Ha karácsonykor még nem végezték ki a májukat, és a fa alatt száraz bejglit falatozva a fejükben már a szilveszteri lencse és virsli képe sejlik fel, itt az idő, hogy meghallgassák a ZöldVálasz fenntartható és egészséges táplálkozásról szóló adását! Litkai Gergely vendégei: Kocsis Dóra, a Zero waste konyha című könyv szerzője, a Talpalatnyi történetek társszerzője és Pribéli Levente humánökológus (ELTE TTK).
A ZöldVálasz Litkai Gergely és a Válasz Online együttműködésében valósul meg. Részletek itt. Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on, TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.
Részlet Litkai Gergely bevezető gondolataiból:
„Megpróbálunk tévhiteket eloszlatni, ötleteket adni most, amikor az élelmiszerinfláció mértékét már tippelni sem érdemes, amikor sokan azzal a kérdéssel küzdenek – ahogy a Válasz Online hasábjain is olvashatták – , hogy egyenek vagy fűtsenek. Mégis, meglátásom szerint igenis fontos arról beszélnünk, hogyan érdemes táplálkoznunk a saját jól felfogott érdekünkben, és az önellátás irányába mozduló egészséges és szuverén Magyarország érdekében. Ritkán vetődik fel a fenntartható táplálkozás, mint szuverenitási kérdés, de függetlenségünk esetében ugyanannyira fontos az önfenntartás képessége, mint az élelmiszerek és az energia tekintetében. Olyan agrárország lettünk, ami számos termékből importra szorul, számos termék előállításának pedig legfőbb motivációja a legalacsonyabban függő gyümölcs: az EU agrártámogatása.”
Az adáshoz az alábbi olvasnivalókat javasoljuk a hosszú téli szünetre:
- Szabó Anna Eszter: Az ételpazarlásra nincs mentség (ünnepekkor sem) – 6 hasznos, gyakorlati tipp a megelőzésére (egy része összefoglalja a Zero Waste Konyhát)
- Pribéli Levente: A helyi élelmiszer a szállítási távolságnál sokkal többről szól
- Pribéli Levente: Az állati termékek fogyasztását csökkentenünk kell, de létezik fenntartható állattartás
És pár lazábban, de szintén ide is tartozó:
- Pribéli Levente: Milyen az értelmes egyéni cselekvés?
- Pribéli Levente: Kis helyen többet vagy nagyobb helyen jobban? A természetkímélő mezőgazdaságról
- Pribéli Levente: Elbűvölőek a hozamok, de hol vannak a megspórolt területek?
- Köny a Zero Waste Konyháról
- És egy remek blog Kocsis Dórával, egyik beszélgetőpartneremmel
Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>