El kéne venni Bidentől a kocsikulcsot – egy Trump-kritikus konzervatív az amerikai elnökválasztás filmbe illő fordulatairól – Válasz Online
 

El kéne venni Bidentől a kocsikulcsot – egy Trump-kritikus konzervatív az amerikai elnökválasztás filmbe illő fordulatairól

Sashegyi Zsófia
| 2024.07.18. | Podcast

Drámai fordulat borzolta fel a kedélyeket az amerikai elnökválasztást megelőző kampányban: Donald Trump ellen merényletet követtek el. Fordít-e ez a korábbi esélyeken? Mit jelent a kereszténység a politikában Amerikában és mit itthon? Remélhetünk-e bármi jót egy esetleges Trump győzelem esetén? Hozna-e az transzatlanti békekoalíciót és vajon működne-e a NATO? A Heti Válasz legújabb adásában a Trump-kritikus konzervatív amerikaiak lapja, a Bulwark Magyarország-szakértő szerzőjét, az egyetemi professzor David H. Baer-t Ablonczy Bálinttal és Laky Zoltánnal faggatta a műsorvezető, Sashegyi Zsófia.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Amerikai teológia és filozófia professzorként honnan a kapcsolatod Magyarországgal és hogyan tanultál meg ilyen jól magyarul?

David H. Baer: A feleségem révén. Ő ’89-ben jött ki Amerikába tanulni az egyetemre, ahol megismerkedtünk 1990-ben. Amikor udvarolni kezdtem, azt mondta, teljesen lehetetlen, hogy olyan férje legyen, aki nem tud magyarul, így kezdtem tanulni a nyelvet. Akkor éppen doktorandusz voltam és, hogy nagyobb nyomást helyezzek magamra, kitaláltam, hogy Magyarországra jövök és a magyarországi evangélikus egyház kommunizmus alatti történetét fogom kutatni. Ez a kényszerhelyzet működött, megtanultam magyarul.

Hogyan lettél újságíró?

David H. Baer: Miután befejeztem a disszertációmat, egy ideig nem foglalkoztam Magyarországgal, de 2011-ben, miután Orbán egy új egyházi törvényt hozott, írtam egy nyílt levelet a magyar egyházaknak, ami az evangelikus.hu honlapon jelent meg. Arra kértem az egyházakat, hogy ne egyezzenek bele abba, amit Orbán csinál a vallásszabadsággal. Nem tudom, miért, de Márfi Gyula érsek úgy döntött, hogy válaszol a levelemre. Nagyon hosszú, megdöbbentő levelet kaptam, amiben sok csúnyát mondott, és végül országos botrány lett az egészből, amibe Gyurcsány Ferenc és Semjén Zsolt is beleszólt. Tőle is kaptam egy nyílt levelet, de kaptam fenyegető e-maileket is Magyarországról és rengeteg ember felhívott Texasban, az irodámban. Akkor úgy három hónapra ismert ember lettem. Úgy döntöttem, hogy nekiállok a vallásszabadság kutatásának és újra Magyarországra jöttem, itt töltöttem az alkotói szabadságom. Jártam az országot és végignéztem a többi egyházi vallási közösség sorsát. Mivel egyedül én foglalkoztam ezzel, szakértője lettem a témának, belekerültem valamilyen szinten a közéletbe. Amikor az amerikai konzervatívok elkezdtek Orbánért rajongani, idejöttek a Duna Intézetbe és úgy beszéltek az országról, hogy egyáltalán nem ismerték. Felháborodtam és írtam egy cikket, őket kritizálva. A Bulwarkban próbáltam megjelentetni. Ez a honlap tulajdonképpen a Trumppal kritikus konzervatívok oldala. Korábban volt egy folyóirat, amit hirtelen megszüntetett a tulajdonos, mert kritizálta Trumpot. Az újságírók száműzöttek lettek és létrehozták ezt az internetes újságot. Én korábban is előfizetőjük voltam és követtem őket. Szóval ott akartam megjelentetni cikkemet, ami nem sikerült, később azonban egy szerkesztő megkért, hogy írjak egy másik cikket Magyarországról. Amerikában körülbelül öt ember van, aki szakértőként tud írni vagy mondani valamit Magyarországról. Így lettem újságíró. 

hirdetes

Laky Zoltán: Az amerikai elnökválasztási kampány drámai eseményekkel fokozódott az elmúlt napokban. A hétvégén merényletkísérlet történt Donald Trump volt elnök és elnökjelölt ellen. Amerikaiként hogy érzi magát ebben a helyzetben? Milyen egy olyan ország polgárának lenni, ahol ilyen esemény forgatta föl a választást? 

David H. Baer: Ez egy megdöbbentő dolog, de szerintem nem annyira nagy meglepetés, hogy valaki megpróbálja megölni Trumpot. Már régen eszembe jutott, hogy ez megtörténhet, így nem lepődtem meg.

Laky Zoltán: És hogyan befolyásolja ez a választás esélyeit véleményed szerint?

David H. Baer: Nem hiszem, hogy nagyon hatna rá. A mostani amerikai politika egy nagy cirkusz, minden hétre jut egy újdonság. Három héttel ezelőtt bűnösnek mondta ki a bíróság Trumpot, utána volt egy vita, amin az derült ki, hogy Biden nem tud beszélni, a következő héten pedig megtörtént ez a merénylet. Annyira gyorsan változnak a dolgok, hogy nem hiszem, hogy maradandó hatásuk lenne. Kicsit olyan, mintha filmet néznénk és már várjuk az újabb epizódot.

Ablonczy Bálint: Ugyanakkor egy változást máris megfigyelhet az ember: Donald Trump a merénylet után mintha hangot, stílust váltott volna, kifejezetten egyesítő, megbékélésre felhívó szöveget írt. Most a Milwaukee republikánus konvenció napjait éljük. Donald Trump ott fel fog szólalni az adásunk rögzítése után. Vannak hírek arról, hogy esetleg ott is inkább a megbékélésre felszólító szöveget fog mondani. Szerinted hozhat-e változást ez a merénylet abban, ahogy ő hozzááll a politikához, hiszen, mivel ennyire gyenge Joe Biden, már nincs szüksége arra, hogy kemény legyen, hogy tűzbe hozó retorikát használjon, ellenkezőleg, egyfajta nemzetegyesítő szerepet próbálhat valamilyen úton-módon előadni. Látsz-e ilyen jeleket?

David H. Baer: Nem hiszem, hogy változni tud. Az alelnökjelölt személye is ellentmond ennek, hiszen egy nagyon harcias politikust választott maga mellé erre a posztra. Van egy olyan mondás nálunk, hogy öreg kutya nem tud újat tanulni. Trump nagyon öreg, 78 éves, már nem fog változni. Neki ez a stílusa, az ő terméke az, hogy nagyon kemény. 

Laky Zoltán: Említetted, hogy sok polgári konzervatív szavazó ment át a demokratákhoz, amit az ezt megelőző néhány választáson is, akár félidős választásokon is láttuk. Őket az sem zavarja majd, hogy, ahogy te fogalmaztál, kiderült Joe Biden elnökről, hogy nem tud beszélni?

David H. Baer: Oké, beszéljünk Joe Bidenről! Véleményem szerint mindenki aggódott az egészségi állapota miatt és alig voltak, akik azt akarták, hogy újrainduljon, hiszen nagyon öreg, 81 éves, és nehéz elhinni, hogy még négy vagy négy és fél évig tudja ezt a munkát végezni. Szerintem majdnem mindenki azt gondolta, hogy Biden csak egy ciklusra lesz elnök, sőt, ő is mondott olyasmit, hogy csak átmeneti figura. Aztán úgy döntött, hogy újra akar indulni. Szerintem senki nem akarta, és lehet, hogy próbálták rábírni, hogy ne csinálja, de hiába. Van erre egy hasonlat. Amerikában nagyon fontos a kocsi, mindenkinek kell, hogy legyen, mert nincs jó közösségi közlekedés. Ugyanakkor létezik az a jelenség, hogy egy szülő, vagy nagyszülő, ha nagyon öreg lesz, már nem tud biztonságosan vezetni. Én is kerültem olyan helyzetbe a nagyapámmal, hogy amikor már veszélyes lett volna vezetnie, el kellett venni tőle a kocsikulcsot. De a nagyapám, a szülő, vagy a nagyszülő nem akarja odaadni, mert pontosan tudja, hogy azzal elveszíti a szabadságát. Egyszer azonban valahogy muszáj elvenni a nagypapától a kocsikulcsot. És ez nagyon hasonló helyzet. Valakinek el kéne vennie Bidentől a kocsikulcsot, csak az a probléma, hogy ő a főnök, így nem lehet.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Amerikai Egyesült Államok#David H. Baer#Donald Trump#elnökválasztás#Joe Biden#merénylet