1452 milliárd „dugipénzt” találtunk a Mészáros–Tiborcz–Matolcsy–Szíjj-körnél – de ez nem minden – Válasz Online
 

1452 milliárd „dugipénzt” találtunk a Mészáros–Tiborcz–Matolcsy–Szíjj-körnél – de ez nem minden

Bódis András
| 2024.07.23. | Nagytotál

Már 1452 milliárd forintnyi vagyont rejtenek azok a magántőkealapok, amelyek a NER csúcsfejeihez, Mészáros Lőrinchez, Szíjj Lászlóhoz, illetve Tiborcz István és Matolcsy Ádám köreihez tartoznak – szúrta ki a Válasz Online a 2023-as évről szóló pénzügyi jelentésekben. Akad azonban egy alapkezelő, a Primefund, amely személyi állományát tekintve a kormányfő és a felcsúti milliárdos lojalitási zónájába sorolható, mégis minden adata titkos – csak annyit tudunk biztosan, hogy ezen a talapzaton nyugszik a Fidesz és az állam által „kitömött” Mahir-csoport és részben a Valton biztonsági cég, illetve immár a hungarikumként jegyzett Kürt Információbiztonsági Zrt. is.

hirdetes

Másfél éve részletesen bemutattuk a NER-felépítményt „tartó” magántőkealap-hálózatot, amely ugyan nemzetközi térben használt cégformán nyugszik (private equity fund), magyar modellje mégis inkább a rossz emlékű offshore-ozást – tulajdonosrejtegetés, adóoptimalizálás – idézi. Akkortájt bő 120 darab ilyen titkos pénzeszsákot azonosítottunk, mára azonban a magántőkealapok száma 170-hez közelít, az érintettek tehát egyre bátrabban nyúlnak ehhez az intézményhez. Miközben a Nemzeti Együttműködés Rendszerének elitje halmozza a „dugipénzeket”, fontos fejlemény, hogy a legnagyobb alapokat menedzselő vállalatok 2023-as évről szóló beszámolóiból már többnyire ki lehet hámozni az így kezelt tulajdonok nagyságát. 

Magunk is meglepődtünk, de a magántőkealapok nettó eszközértékét – tehát a terhek nélküli tiszta vagyont – a Tiborcz István köreihez sorolható társaságok, az udvar legbizalmibb szállítójaként jegyzett Mészáros Lőrinc–Szíjj László páros érdekeltségei, továbbá Matolcsy Ádám baráti „leágazásai” is feltüntetik a pénzügyi mérlegekhez csatolt kiegészítő mellékletekben. Ha pedig pontos számaink vannak, azokat nyilván össze is lehet adni. Így is tettünk; minden olyan magántőkealap és ingatlanalap nettó eszközértékét megtaláltuk, amelyről annak idején bizonyítani tudtuk, hogy közvetlenül segíti Mészárosék, Tiborczék vagy a Matolcsy klub bizniszeit. (Az alább szereplő Gránit Alapkezelő – mely korábban Diófa néven futott –, illetve az MBH Befektetési Alapkezelő természetesen nemcsak ezeket a belterjes magántőkealapokat irányítja, hanem nyílt, piaci jellegű befektetési egységeket is, de ezekkel itt nem foglalkozunk.)

A felcsúti kolléga és Szíjj esetében összesen négy alapkezelőt és 26 darab alapot vettünk figyelembe, a kormányfő veje környékére három alapkezelőt soroltunk – 12 kezelt alappal –, a jegybankelnök fiának baráti csapatához pedig 14 alap tartozik. Ahogy az alábbi adatsor mutatja, Mészáros Lőrinc érintett alapjai 770 milliárd forintot érnek, Szíjj László titkos pénztárcájában 79 milliárdot találtunk, a Tiborcz-üzletek körül feltűnő magánalapokban 487 milliárdnyi vagyon halmozódott fel, a Matolcsy Ádám-féle ősközösség pedig 116 milliárdos extrapénzt tudhat magánál. 

Ez összesen 1452 milliárd forint. Hogyan ragadható meg ez a nagyságrend? Nemrég azt írtuk, a jelenleg fejlesztés alatt álló három új kormányzati negyedért egy teljes metróvonalnyi pénzt fizet az állam az érdekelteknek „az elmúlt 35 év legnagyobb ingatlanmutyija” keretében. Nos, ha maradunk ennél a mértékegységnél, akkor

a NER-csúcsragadozók magántőkealapjaiban most parkoló 1452 milliárnyi vagyonból kettőnél is több budapesti metróvonal épülhetne. 

Mészáros Lőrinc alapkezelő cégei, illetve az ezekhez tartozó fontosabb alapok

A Tiborcz-kör alapkezelő cégei, illetve az ezekhez tartozó fontosabb alapok

A Matolcsy-kör alapkezelő cége, illetve az ehhez tartozó fontosabb alapok

Szíjj László alapkezelő cége, illetve az ehhez tartozó fontosabb alapok

Az itt részletezett 1452 milliárd eredetéről sok tudásunk nem lehet – ám korábbi cikkeinkben egyértelművé tettük, hogy a Tiborcz-féle Főnix, Gordiusz és Central European Opportunity II. magántőkealapokba, valamint a Central European Ingatlanalapba belecsorgott összesen 150 milliárd forint kormányzati pénz – és még 50 milliárd a Mészárost segítgető MBH Magántőkealapba –, tehát állami injekciókkal is kiegészítették a privát forrásokat. A maradék 1250 milliárd „születését” viszont teljes homály övezi, újságírói eszközökkel lényegében kideríthetetlen, hogyan került ennyi pénz Tiborcz Istvánék, Mészáros Lőrincék és Matolcsy Ádám barátainak kezelésébe. És azt sem írhatjuk le 100 százalékos biztonsággal, hogy ennek a vagyonnak ők maguk lennének a tulajdonosai, hiszen a magántőkealapok befektetőinek anonimitását törvény biztosítja.

A zűrzavart fokozandó újabb ténnyel kell előrukkolnunk. A fentieken túl akad egy további alapkezelő, amely – személyi állományát tekintve – a kormányfő és a felcsúti milliárdos lojalitási zónájába sorolható, mégis minden adata titkos. A Primefund Befektetési Alapkezelőről van szó; e cég 2023-as mérlegében, illetve a kiegészítő dokumentumokban sehol nem szerepel az ide tartozó immár nyolc magántőkealap nettó eszközértéke. A Primefundról annyit tudunk, hogy 75 százalékban Kertész József Tamásé, aki amellett, hogy főhivatásszerűen a Mészáros-csoport ügyvédje, egyben a fideszes médiaholding (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány / KESMA) alapítói jogait is gyakorolja. Tehát a lehető legbizalmibb bizalmi. Az alapkezelőben a nagytulajdonos Kertész mellett jelen van négy kisebb társ is 5-10 százalékos részesedéssel. Egyikük az a Lacfi Endre, aki már a Gyurcsány-érában is magas polcon volt: konkrétan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatói kabinetfőnökeként dolgozott. 

Mindebből lehetne persze összeesküvés-elméleteket is gyártani – ám ez nem a mi dolgunk. Sokkal fontosabb, hogy

a Primefund által kezelt nyolc magántőkealap épp gyűjti be a legfontosabb Fidesz-holdudvari cégeket – a Mahirtól a Valtonig.

Kiegészítve olyan bevett állami partnerekkel, mint az útdíjakat szedő Kupon–Setech-vállalatcsoport, az adatmentési technológiát tökélyre fejlesztő Kürt Információbiztonsági Zrt. és más stratégiai érdekeltségek. Kérdéseinkkel természetesen megkerestük Kertész József Tamást, tudakolván tőle: miért nem hozzák megfelelően nyilvánosságra a Primefund által kezelt magántőkealapok vagyoni helyzetét? Azt is próbáltuk megtudni tőle, hogy kik a magántőkealapok befektetői – ám az ügyvéd a világon semmit nem válaszolt levelünkre. A Kürt NER-esedésének hátteréről az adatmentő szupercég vezérét, Kmetty Józsefet faggattuk volna, de tőle sem érkezett email vagy telefonhívás. 

Maradunk tehát a látható valóságnál. Alább listába szedtük a Primefund-gömböc működésének eddigi lenyomatát, hogy jelezzük: a korábban kalkulált 1452 milliárd forint sem tekinthető végösszegnek, még ennél is több pénz mozog a hatalom homályzónájában. Pláne, ha hozzátesszük, hogy a 4iG-főnök Jászai Gellértnek és más elittagoknak is akadnak olyan alapkezelői, amelyek mögött nem látszik a kezelt vagyon nagysága. Nagyon valószínű tehát, hogy már bőven 2000 milliárd forint felett járunk.

Az meg már három új metróvonal ára.

*

A Primefund nyolc alapja és az eddig megszerzett kulcsvállalatok

1-2. Mahir–Publimont-cégcsoport – a Prime Blanc és Prime Target Magántőkealapon keresztül. Kertész József Tamásék ezen a két magántőkealapon keresztül vették meg a közterületi hirdetési piac kulcsvállalatait (Mahir Magyar Hirdető Zrt., Mahir Cityposter Kft., Publimont Kft., Euro Publicity Kft., A Plakat Kft., BudaMédia Kft., BudaMédia Rózsadomb Kft.) – és ezzel az állami és Fidesz-reklámok legfőbb hordozófelületeit. A Mahir-csoportnak és Orbán Viktornak harminc éve közös a története, a párt ugyanis korán felismerte, hogy a plakáthelyek feletti közvetett uralmat jól lehet hasznosítani a kampányidőszakokban. (Értsd: választások előtt főszabályként minden hirdetési felület a miénk, illetve, ha politikai érdekünk úgy kívánja, adunk néhányat az általunk kiválasztott ellenzéki szereplőknek is.) A Mahir sokáig az Orbán Viktor „gazdasági énjeként” működő Simicska Lajos portfoliójába tartozott; miután az üzletembert 2015-ben leválasztotta magáról a miniszterelnök, a plakátfelületek átmenetileg a Jobbikot szolgálták, de a 2018-as választások után – a közélettől visszavonuló Simicskával kötött háttéralku nyomán – a Mahir visszakerült az anyapárt kebelére. Konkrétan Mészáros Lőrinchez, akiről aztán tavaly átszállt a portéka a felcsúti csúcsmilliárdos és a kormányfő köreit szolgáló Kertész József Tamásra – pontosabban az általa kezelt titkos magántőkealapokra. Legutóbb a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokon tapasztalhatta meg az ország, hogy a Mészáros–Kertész-váltás valójában nem volt váltás: továbbra is harmonikus az együttműködés a Fidesz és a Mahir-Publimont között.

A Mahir egyik, korábban eltávolított, majd visszahelyezett hirdetőoszlopa Budapesten, a Soroksári úton 2016. január 4-én (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

3. Kupon–Setech-cégcsoport – a Prime Tech Magántőkealapon keresztül. A 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépkocsik és autóbuszok használatarányos elektronikus útdíjat fizetnek Magyarországon; az érintettek utólag is utalhatnak a sztrádakoptatásért – idén januártól ezt a pénzbeszedési feladatot a Kupon Portfolió Kft.-nek szervezte ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. Lássunk csodát, mire ez a döntés beért, a korábbi piaci tulajdonos helyét átvette a Kupon Kft.-ben a Prime Tech Magántőkealap. Nem elég tehát, hogy a 35 éves autópálya-koncesszióval Mészáros Lőrincéket ajándékozta meg a magyar állam, még az útdíj tetemes hányadát is egy NER-alegységen keresztül szedik be. Mi több: a Prime Tech Magántőkealap 2024 elején a Kupon mellett Setech Flotta Kft. is megszerezte – ez a vállalat szintén a NÚSZ „auditált bevallási közreműködője”.

4. Kürt Zrt. – a Prime Peak Magántőkealapon keresztül. Az adatmentési technológiában világszinten is úttörő Kürt Információbiztonsági Zrt.-t – pontosabban a vállalat műszaki megoldásait – hungarikumként jegyzik idehaza, olyan „társak” között, mint a Pick szalámi, az Unicum és Zsolnay porcelán. A Gazdasági Versenyhivatal minapi döntéséből megtudhattuk: a Kürti Sándorék alapította cég most NER-társtulajdonba került – a folytonosságot a vezérigazgató, Kmetty József képviseli. A Prime Peak Magántőkealap ezzel olyan érdekeltséget vásárolt fel, amely eddig is rendre nyerni tudott a Digitális Kormányzati Ügynökség vagy a Belügyminisztérium tenderein, mostantól pedig még nagyobb eséllyel futhat neki az állami beszerzéseknek. 

5. Valton és társai – a Prime Multi Magántőkealapon keresztül. A Fidesz és az állam gigarendezvényeit biztosító Valton-Sec Zrt. meghatározó többsége is a Kertész József Tamás-féle magántőkealapos csapaté lett – erről az eseményről tavaly külön cikkben is megemlékeztünk. A Valton korábban 89 százalék erejéig Varga Lajoshoz tartozott, a maradék 11 százalék pedig a bulváriparból ismert Sarka Kata férjéé, Bessenyei Istváné volt és maradt. Utóbbit anno az MSZP-s Mesterházy Attila szabadította rá a magyar politikára – szocialista párti parlamenti belépőt is biztosítva neki –, de aztán Rogán Antal vette a szárnyai alá. Ahogy bő egy éve jeleztük, a Prime Multi Magántőkealap bejövetele alapvetően nem Bessenyei, hanem a többségi tulajdonos Varga Lajos befolyását volt hivatott csökkenteni a biztonsági cégben – sőt egyéb ingatlanos és vendéglátóipari vállalkozásokban is (például az ismert Fröccsterasz Kft.-ben, továbbá az állam exkluzív rendezvényhelyszíneinek kizárólagos büfészolgáltatójában, a Groupama Aréna cateringjét biztosító cégben, az Országház látogatóközpontjában lévő kávézóban, illetve a Budavári Palota exkluzív rendezvényekre alkalmas helyszíneivel rendelkező társaságban).

6-7. Részesedések Mészáros-cégekben – a Prime Property és a Prime Deal Magántőkealapokon keresztül. Ezek a magántőkealapok birtokolják például Mészáros Lőrinc V-Híd Zrt. nevű vasútépítő cégének központi irodaházát (az Ajtósi Dürer sor–Hermina út kereszteződésében magasodó irodaházat), a felcsúti fociklubbal összefonódott játékosügynökséget (BePro Career Agency Kft.), a neves, Líbiában is aktív erőmű-karbantartó vállalatot (Er-Petro Consulting Kft.), kisebb részben pedig az isztriai Ičićiben épülő Mariott-szállót és a tápiószelei Ganz-gyárat. E magántőkealapok kisebbségi tulajdonosok még több mezőgazdasági érdekeltségben, például az agrárintegrátori piacra belépett Agrolink Zrt.-ben, a hazai pulykaágazat 70-75 százalékát birtokló Gallicoop-csoportban, illetve egy reptérrel is rendelkező gabonatermesztő vállalatban. 

8. Ingatlanok Rogán Cecília közeléből – a Prime Real Magántőkealapon keresztül. Ez az alap három olyan vállalkozás tulajdonosa lett nemrég, amely a Rogán Cecíliával együttműködő Digital Minds Kft.-ből vált ki. Annak idején ez utóbbi cég vette meg az államtól a Rába járműgyártó egykori siófoki üdülőjét, azóta pedig a balatoni ingatlant „átpakolták” az egyik olyan részvénytársaságba, amely e kft.-ből vált ki: konkrétan az Oak Village Zrt.-be – ez ma már a Prime Real Magántőkealapé. A másik két jogutódló zrt., amely mostanra ehhez az alaphoz tartozik: a New Camp Village és a Silverhouse Village. Előbbiről egyelőre nem derült ki, mi célt szolgál, a másik viszont résztulajdonos a Váci úti irodafolyósó kapujában, a XIII. és a IV. kerület határán álló JA4-házban – ez a korábbi Wolfner-gyárterület eredeti állapotában megmaradt 100 éves épülete.

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Baden-Württemberg tartomány és Stuttgart városa által szervezett, a Magyarország–Németország labdarúgó mérkőzést megelőző hivatalos fogadáson a stuttgarti Neues Schlossban 2024. június 19-én (fotó: AFP/Silas Stein)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt.

#Kürt Zrt.#magántőkealapok#Mahir#Matolcsy Ádám#Mészáros Lőrinc#Primefund#Szíjj László#Tiborcz István#Valton