Indul a Válasz 2024-es újságíró-képzése! Már lehet jelentkezni a tanfolyamunkra! – Válasz Online
 

Indul a Válasz 2024-es újságíró-képzése! Már lehet jelentkezni a tanfolyamunkra!

A szerk.
| 2024.08.28. | Válasz

A Válasz Online ősztől új tanfolyamot indít a média világa iránt érdeklődők számára. Gyakorlatias eszköztárat kínálunk a modern újságírás írásos és szóbeli műfajaihoz.

Tíz hétvégén mutatjuk meg az interjú, a podcast, az oknyomozás, a riport, a kulturális újságírás és a hírszerkesztés mesterfogásait. A hallgatók több műfajban is kipróbálhatják magukat, visszajelzést kapnak a munkájukról, a legjobb írásokat pedig megjelentetjük a Válasz Online-on. 

Az alábbiakban a leggyakoribb kérdéseket csokorba gyűjtve nyújtunk tájékoztatást a képzésről.

Kik vagyunk? 

A Válasz Online egy pártoktól és oligarcháktól független, konzervatív értékrendű lap, amely több ezer támogatónk közösségi adományából működik. Nyomtatott tematikus kiadványunk, a Válasz Offline könyvmagazin formában jelenik meg. Podcastunk, a Heti Válasz rendszeresen szerepel a leghallgatottabb közéleti témájú adások listáján. A Válasz Műhely gazdája a Polgárvilág Alapítvány, amit képzési programjaink támogatására hoztuk létre. 

Kik az oktatók?

A Válasz Online csapata és neves vendégoktatók. Az elmúlt években számíthattunk Borókai Gábor (a Heti Válasz volt főszerkesztője), Dezső András (Telex), Gorondi Pál (Szabad Európa), Klág Dávid (Telex), Lukács Csaba (Magyar Hang), Szalay-Tóth Katalin médiajogász, Szöllősi Györgyi (ATV), Nick Thorpe (BBC), Tóth-Szenesi Attila (444) és Veiszer Alinda részvételére.*

A Válasz Műhely új képzőhely? 

Nem, 2021 októberében indult.

Kik jelentkezhetnek? 

Minden diplomás vagy felsőoktatási hallgató, akit érdekel a média, és személyesen meg tud jelenni az órákon. 

Online is részt lehet venni az órákon? 

Nem. Személyes jelenlétet kérünk, hogy a szünetekben együtt kávézhassunk, teázhassunk, vitatkozzunk, ötleteljünk a hallgatóinkkal, és ne kelljen megosztanunk a figyelmünket. (Ha mégis online oktatást szeretne, kérjük, jelezze emailben, elegendő hallgató esetén később elindítunk egy – tisztán – online tanfolyamot.) 

Mikor jár le a jelentkezési határidő? 

Mostantól várjuk a jelentkezéseket, és azokat vesszük fel, akik elsőként átmentek a háromlépcsős felvételi szűrőn: 

  1. Küldtek egy rövid, fényképes írást arról, ki ők és miért akarnak részt venni a Műhelyben. 
  2. Visszaküldték a felnőttképzési jogszabályok által előírt adatlapot, ami innen tölthető le. A jelentkezés beérkezésétől számított egy héten belül jelezzük, hogy felvettük-e a csoportba. 
  3. A pozitív visszajelzés után a befizetésük megérkezett az alapítvány számlaszámára, és visszajelzést kaptak arról, hogy bejegyeztük a hallgatóink közé. A számlaszámot az adatlap beérkezése után juttatjuk el a jelentkezőkhöz.

Vagyis nem minden jelentkező vehet részt a tanfolyamon? 

Nem. A döntés jogát fenntartjuk. A tehetséges, de a csoportba be nem férő hallgatókat későbbi tanfolyamainkon fogadjuk.

Most is vannak korábbi jelentkezők? 

Igen.

Van felvételi beszélgetés? 

Nincs. 

Államilag akkreditált a képzés? 

Nem, de államilag regisztrált. A Pest Megyei Kormányhivatal a felnőttképzők nyilvántartásába a Válasz Műhelyt a B/2021/002109 nyilvántartási számon jegyezte be. A követelményeket sikeresen teljesítők tanúsítványt kapnak a tanfolyam elvégzéséről. 

Mennyibe kerül? 

A tanfolyam díja 235 ezer forint. Az összeget a Válasz Online-t támogató Polgárvilág Alapítvány számára kérjük befizetni. A befizetésről számlát állítunk ki. Ha cég nevére kéri a számlát, akkor kérjük, ügyeljen rá, hogy a befizetést is céges számláról indítsa. 

Kérhető kedvezmény a díjból? 

Igen, a Válasz Online és a Polgárvilág Alapítvány minden ezüst- vagy aranykategóriás rendszeres támogatója (valamint gyermeke vagy unokája) kedvezményben részesül. A kedvezmény mértéke 25 ezer forint beiratkozóként. Rendszeres támogatónak azokat tekintjük, akik havi állandó „előfizetőként” vagy éves támogatóként csatlakoztak a Válasz Online-közösséghez. 

Új támogatók is kérhetnek kedvezményt? 

Igen, ha havi állandó vagy éves támogatóvá válnak. 

Meddig kell befizetni?

Szeptember 20-ig. Csúszás esetén a helyet másik jelentkező kaphatja meg. 

Ha érdekel a média világa, de nem szeretnék újságíró lenni, akkor is jelentkezhetek?

Igen, a képzés tudományos kutatók, vállalkozók, intézményi kommunikátorok számára is hasznos írásos és szóbeli kommunikációjuk fejlesztésére. 

Újságírók is jelentkezhetnek? 

Nagy büszkeség számunkra, hogy képzési programunkban több kolléga is részt vett, mert új műfajokban, témákban is szerette volna kipróbálni magát. 

Már jelent meg cikkem a Válasz Online-on, segít ez a felvételnél? 

Abszolút. 

Ha tehetséges vagyok, de nincs pénzem, akkor esélyem sincs?

Hogyne lenne! A Polgárvilág Alapítvány támogatóinak köszönhetően egy erre rászoruló, kiemelten tehetséges hallgató képzésének díját részben vagy egészben átvállalja. A támogatási kérelmet a jelentkezés mellé kérjük benyújtani, emellett két kéziratot várunk, bármilyen újságírói műfajban. A kérelmezőket az alapítvány e-mailben értesíti a pályázat eredményéről. 

Ajándékba adható a program?

Igen, ebben az esetben vagy az ajándékozótól kérünk egy rövid indoklást, vagy a megajándékozottól egy írást. 

Mi történik, ha nem tudok részt venni egy órán, hogyan pótolhatom?

Következő tanfolyamainkon nyílik erre lehetőség. 

Hol lesz az oktatás?

Budapesten, metróval jól megközelíthető központi helyen. 

Mikor lesznek a képzések? 

Szombatonként. A program szeptember 28-án indul és december 7-én végződik. Az oktatás reggel 9-kor kezdődik, a hivatalos rész 13.00 órakor ér véget. A halottak napjához kapcsolódó négynapos ünnepen szünetet tartunk.

Hol kell jelentkezni? 

Az iskola és az alapítvány vezetője Élő Anita, a Válasz Online újságírója, társalapítója. 

Email: szerk@valaszonline.hu

Mit kell tehát beküldeni? 

Ha további kérdésem van, azt is feltehetem ezen a címen?

Persze. 

Tíz alkalom és már újságíró is lehet belőlem? 

Sajnos nem, de többeket mégis elindított a pályán. A tanfolyam pörgős tempójú óráival sok műfajból és témából ad ízelítőt, a hallgatók témaötleteikről és írásaikról is visszajelzést kapnak. A legjobb vizsgamunkák pedig megjelennek a Válasz Online-on.  

*A változtatás jogát fenntartjuk.


Ezt a tanfolyamot sem indíthatnánk el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt

#2024#interjú#podcast#riport#tanfolyam#újságíróképzés#Válasz Műhely#workshop