Így ér véget Karácsony „Budapest Köztársasága” – Válasz Online
 

Így ér véget Karácsony „Budapest Köztársasága”

Stumpf András
| 2024.09.17. | sztori

Vészesen fogy az idő a főváros jövőjét biztosító megállapodások megkötésére, de azok még a Tisza és a kétfarkú kutyák között is megrekedtek. Ami ugyanis a pozícióhajhászás ellentétének látszik kívülről, az másfelől a felelősségvállalás hiánya. Háttér.

hirdetes

Noha mától néhány napig nagyon is konkrét hullámok tartják izgalomban a fővárosiakat, s az áradó Duna máris gumicsizmába parancsolta mindenoldali politikusainkat, Budapestnek ezekben a napokban kellene megküzdenie a Tisza áradásának következményeivel is – utóbbit persze szigorúan politikai értelemben. Mert ahogy az áradó természetes folyók is felkavarodnak, Magyar Péter pártjának júniusi, váratlan „megáradása” is hasonló eredménnyel járt a fővárosi politikára: sosem látott módon tette zavarossá.

A felkavarodott iszap leülepedésére elvileg persze lett volna idő a nyáron: a szereplők kitalálhatták volna, mégis hogyan lesz működőképes a város a következő öt évben – de legalább 2026-ig. Addig ugyanis a legtöbb szereplőnek nem érdeke, hogy működésképtelenné váljon Budapest. Ám még most, szeptember második felében is épp csak halvány kontúrjai látszanak a főváros jövőjének, holott az új közgyűlés már október elején megtarthatja alakuló ülését. Pillanatkép egy eddig példátlan alkufolyamatról, amelyben a szereplők különböző érdekei nem csak egymáséval, de saját további érdekeikkel is ütköznek. Legtöbbjük esetében így aztán kivédhetetlennek látszik, hogy látványosan szemberohanjanak korábbi önmagukkal. De kezdjük az alapokkal!

Noha némi izgalmat már márciusban hozott, hogy Szentkirályi Alexandra után Vitézy Dávid is bejelentette indulását a főpolgármesteri posztért, alapvetően azért mindenki úgy volt vele: Karácsony Gergely, háta mögött az előző hónapokban-években más ellenzéki pártocskákba nagyokat harapó DK-val egyértelmű esélyese a küzdelemnek. Elvégre „Budapest Köztársaság” – ahogyan Karácsony gyakran hivatkozott rá – ellenzéki fészek, a város lakóinak többsége nem kér a Fideszből, a városvezető éppen ezért afféle identitásképző és -fenntartó ellenpont az Orbán Viktor által uralt országban. Akkor még egyáltalán nem volt elképzelhetetlen, hogy a Karácsony vezette DK–MSZP–Párbeszéd-lista többséget szerezzen a közgyűlésben, vagy ha nem is, a külön induló Momentum bejutó képviselőivel koalícióban azért kényelmesen irányítsák a fővárost továbbra is. Ám akkor jött Magyar Péter, aki május elsején jelentette be, hogy pártja fővárosi listát állít. Alig egy hónappal később minden más ellenzéki formációnál több mandátumot szerzett: tízet, éppen annyit, mint a Fidesz. Alighanem ennek köszönhetően a Momentum be sem jutott, a Kétfarkú Kutya Párt kénytelen volt beérni három mandátummal (holott néhány hónappal korábban legalább ennek dupláját kapták volna), a DK pedig kispárttá zsugorodott. A „közös” listának ugyan van hat képviselője, de köztük MSZP-sek és párbeszédesek is vannak.

Gyurcsány Ferenc elvesztette tehát eddigi legnagyobb politikai ütőkártyáját – azt, hogy nélküle nem születhet fővárosi döntés.

Az már rögtön a választás estéjén, június 9-én látszott, hogy nehezen jön majd ki a matek. Ám amikor az újraszámolási hercehurca végén eldőlt, hogy továbbra is Karácsony lesz a főpolgármester, szinte feloldhatatlan patthelyzet alakult ki. Ha Vitézyt hozták volna ki győztesnek, vele, valamint a 3 fős Vitézy–LMP-frakcióval, a kutyákkal és a Tisza Párttal akár meg is lehetett volna a város irányításához szükséges 17 fős többség. Azt sem lett volna egyszerű összekalapálni, de így, hogy Karácsony nyert, a fent említett három frakciónak összesen is csak 16 embere van. Innentől konkrétan két út volt legalább elméletben járható, de mindkettőnek alapja a már említett Tisza–Kutya–Vitézy-együttműködés. Ha ez adott volna, el lehet csábítani a hiányzó egy főt a DK-s frakció kevésbé dékás képviselői közül, vagy meg kellene állapodni a főpolgármesterrel.

„Minden más ellenzéki formációnál több mandátumot szerzett.” Magyar Péter a budapesti Hősök terén tartott Tisza-nagygyűlésen 2024. június 8-án, egy nappal az önkormányzati és EP-választások előtt (fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)

Az erre tett kísérlet mindenesetre kudarcot vallott: Magyar Péter találkozott ugyan Karácsonnyal augusztus 1-én, ám a rossz hangulatú egyeztetés után hiába ígérgették, hogy folytatni fogják, erre azóta sem került sor. Folyosói pletykák szerint Karácsony hiába próbálja elérni a Tisza elnökét, igaz, ezt megerősíttetni nem tudtuk vele – a főpolgármester még háttérben sem kívánt megosztani velünk semmit, ami a jelenlegi háttérkavarásokat illeti. Üzengetések viszont szép számmal akadnak: amikor szeptember elején Karácsony meghirdette a fővárosi cégvezetői és felügyelőbizottsági posztokat, Magyar és Vitézy is a régi nómenklatúra pozícióban tartásának érdekében kitalált trükközéssel vádolták meg a főpolgármestert. Magyar később közölte azt is: a Tisza a budapesti cégek igazgatóságaiban és felügyelőbizottságaiban nem vesz részt, főpolgármester-helyettest nem javasol, az eddigi helyetteseket pedig bizonyosan nem szavazza meg.

Egy főpolgármester-helyettesre márpedig mindenképpen szükség lesz, anélkül a működés törvénytelen.

S hogy kire utalt Magyar, amikor így fogalmazott: „javaslom megfontolásra Karácsony Gergelynek, hogy jelöljön olyan főpolgármester-helyettest, akinek a személye ezekre garancia lehet, és aki a közgyűlésben meggyőző többséget kaphat egy titkos szavazáson”? Nos, Szentkirályi Alexandra egyértelműen úgy értette, hogy Vitézy Dávidra – a Fidesz budapesti elnöke videóban rongyolt neki Vitézynek, akinek a javára visszalépett, mondván: ne álljon össze Karácsonnyal, Magyarral, mert a fideszes szavazók, akiket éppen ő terelt mögé, nem erre adták a voksukat. Vitézy válaszposztban értetlenkedett a felvetésen, ám sem az ő, sem a Tisza hullámteréből nem érkezett egyértelmű „nem” arra a kérdésünkre, hogy Vitézy vállalná-e, valamint a Tisza megszavazná-e főpolgármester-helyettesnek.   

A helyzet annyira kacifántos mindenesetre, hogy a megoldáshoz szinte mindenki kénytelen szembemenni önmagával – vagy már azt is teszi. Vegyük is sorra.

Hiába lett (igaz, alig 300 szavazattal) Karácsony Gergely a főpolgármester, egyelőre úgy fest, hogy a Vitézy-programot hajthatja végre. (Hát még ha a végén jelöli is Vitézy Dávidot helyettesének! Azt a Vitézyt, akiről nem győzte hangsúlyozni a kampányban, hogy a Fidesz jelöltje, aki képtelen nemet mondani megkeresésekre, aki fideszes oligarchákkal, azok intézőivel tárgyalgat és egyeztet akkor is, amikor közfeladata, állami pozíciója van.)

Nagyon úgy fest, hogy Karácsony a kormánnyal együttműködő városüzemeltető gúnyáját ölti magára:

nyáron nagy meglepetésre bedobta, hogy 2036-ban rendezhetne olimpiát Budapest, s hogy ő azt támogatná – nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök egy interjúban szintén kifejezte olimpiarendezési vágyát. Ez már csak azért is súlyos hátraarc, mert Karácsony eddig nem adott hangot olimpiapárti érzelmeinek – amint egy Hadházy Ákos megrendelésére készült tegnapi Medián-felmérésből kiviláglik, a budapestiek 62 százaléka ellenzi az ötletet. Azaz Karácsony szavazóinak még ennél is jóval nagyobb hányada. (Révész Sándor a HVG-n már ki is kelt e szélkakaskodás ellen.) Hogy a főpolgármester nem csak elszólta magát, mutatja az az értesülésünk is, hogy a fővárosi cégvezetőknek kiküldött levélben arra kérte őket a városháza: három eshetőséggel számolva tervezzék a jövőt: ha nincs pénz; ha annyi a pénz, amennyi eddig volt; és: ha van olimpia, azaz pénz is.

Értelmes magyarázat lehet tehát, hogy a város érdekében vett fordulatot a főpolgármester, hiszen a kormány abban az esetben nem fojtja meg Budapestet mondjuk az iparűzési adó egészének már be is lengetett elvételével, ha van olimpiai pályázat (azt egy kivéreztetett város aligha tudná megnyerni ugyanis). Ám ez ettől még hátraarc. Ahogy a Maxi-Dubaj kormánytervvel kapcsolatos bárminemű nyitottság is az – már ha megalapozottak Dull Szabolcs hírlevélben közölt értesülései, miszerint informálisan erről is kezdődött egyeztetés a városháza és a kormány talpasai között.

Ha ehhez hozzávesszük, amit Kiss Ambrus, Karácsony helyettese pöttyintett el augusztusban, az sem csökkenti a gyanút. „Akár a Fidesszel is el lehet jutni egy kompromisszumos megállapodásig, például a költségvetés ügyében.”

A Karácsony-vezette, kormányellenes „Budapest Köztársaság” leáldozását persze nem a főpolgármester döntése okozza, hanem a valóság.

Országosan ő már egyáltalán nem ellensúlya a Fidesznek – az immár Magyar Péter, akinek akár 50 százalékos támogatottsága is lehet most Budapesten. Karácsony hívó szavára nem mennének százezrek a rákosrendezői területre, hogy élőlánccal megakadályozzák az építkezést, érthető lenne hát, ha legalább ki akarna alkudni valami hasznos fejlesztést a város számára – ettől még tény, hogy korábban határozottan ellenezte a tervet. Igaz, „Budapest Köztársaság” évei alatt is volt példa ilyen alkura: a stadionépítésekbe is belement Karácsony, cserébe a fővárosi CT-ellátottság 50 milliárdos fejlesztéséért.

Noha volt fideszes forrásunk, aki a kötcsei fordulattal, az erőpolitika Orbán Viktor által meghirdetett kvázi lezárásával magyarázta, hogy a kétharmad nem vonja el a vétójogot a főpolgármestertől, holott megtehetné, valószínűleg az érdekek erősebben belejátszanak ebbe. A Fidesznek még mindig jobban megéri játékban tartani a főpolgármestert, megosztani vele valamelyest az ellenzéket, mint megvonni a vétójogot és kockáztatni, hogy lemond – hogy aztán egy új választást toronymagasan megnyerjen Magyar Péter jelöltje.

Utóbbinak sem kell a szomszédba mennie önellentmondásokért. Míg például még a kampányban álomgyilkosozta a Momentumot a hét évvel ezelőtti NOlimpia-akcióért és elmondta, hogy ő bizony olimpiát szeretett volna Budapestre, mára fordult egy nagyot. Magyar Péter most már azt mondja, hogy az ország jelenlegi helyzetében egy ilyen döntést népszavazásnak kellene megelőznie – csakhogy a Momentum sem mondott mást anno. Igaz, Magyar országos referendumot emleget – márpedig úgy fifty-fifty a támogatók és elutasítók aránya, országosan tehát nyerhető is akár az olimpiatéma.

Ha pedig Magyarék tényleg megszavaznák Vitézyt főpolgármester-helyettesnek, az is szembemenne némileg az eddig mondottakkal: a Tisza vezetője a kampányban fideszesnek, a két rossz megoldás közül az egyiknek tartotta Vitézyt, nem is szavazott rá.

Vitézy Dávid és Karácsony Gergely a Partizán főpolgármester-jelölti vitáján a budapesti Vasas-székházban 2024. május 31-én (fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

Minthogy Magyar nyilatkozatából nem volt egyértelmű, hogy egyáltalán részt vesznek-e majd a tiszások a helyettesválasztáson, rákérdeztünk. A válasz egyértelmű igen volt. Minthogy a személyi szavazások mindig titkosak, így csak az mondhatja hitelesen, hogy nem szavazta meg a jelöltet, aki be sem megy – vagy megmutogatja telefonnal lefotózott szavazólapját.

Az egyértelmű vonalvezetés hiánya, a kint is vagyok, bent is vagyok érzése a Tisza egész hozzáállására jellemző Budapesttel kapcsolatban.

A főváros szervezési és működési szabályzatának elfogadását például igyekeznek tető alá hozni, ezügyben egyeztetnek a többi szereplővel, de a városvezetésben nem vennének részt. Ez a leendő közgyűlésben sem mindenkinek tetszik – a kétfarkú kutyákkal értesüléseink szerint éppen azért akadtak meg az egyeztetések, mert nem nézik jó szemmel, hogy a Tisza úgy fújná a passzátszelet a fővárosban, hogy felelősséget egyébként nem vállal.

Mert bár remekül hangzik, hogy nem ülnek be cégekbe, felügyelőbizottságokba, az érmének ez a másik oldala. Kovács Gergely a HVG minapi rendezvényén oda is szúrt Magyar Péternek: „Abban nincs még egyetértés, hogy mennyire kell részt venniük annak a városnak vezetésében, ahol megnyerték a választást.” Senki ne várja tőlük, mármint a kutyáktól, hogy többet tudnak tenni, vagy nagyobb felelősségük lesz, mint a választásokon legsikeresebben szereplő pártnak – tette még hozzá. Más kutyapárti forrásaink azt sem rejtik véka alá, hogy bár nem egységes Karácsony megítélése a párton belül, azért az minden főpolgármesternek jár, hogy legalább egy olyan helyettest választhasson, akivel képes együtt dolgozni – azaz hagyni kellene, hogy ha az általános helyettese nem is lesz a szíve csücske, pénzügyinek legalább megtarthassa maga mellett Kiss Ambrust.

A nézeteltérések tisztázására ugyanakkor vészesen fogy az idő: a költségvetés megszavazása ugyan csak jövőre esedékes, a helyettesválasztás viszont az alakuló ülésen aktuális. Amely, ahogy hallottuk, október 4-én lehet majd.


Nyitókép: Karácsony Gergely beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, 2024. március 15-én Budapesten (fotó: NurPhoto/Szentgallay Bálint)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt

#Budapest#Demokratikus Koalíció#Karácsony Gergely#Magyar Kétfarkú Kutya Párt#Tisza Párt#Vitézy Dávid