„Elválik a nemzeti és a személyes érdek” – Ablonczy és Magyari az orbáni önképről – Válasz Online
 

„Elválik a nemzeti és a személyes érdek” – Ablonczy és Magyari az orbáni önképről

Vörös Szabolcs
| 2024.09.19. | Podcast

Mostanáig alultárgyalt Orbán-beszéd, árvíz és Európai Unió meg az amerikai választás. Ezekről szól a HetiVálasz 244. adása, immár a második, amely videós formátumban is megjelenik. A stúdióban havonta összeülő világpolitikai megfejtő hármasunk: Ablonczy Bálint, Magyari Péter és Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on, TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található. A podcast mostantól Youtube-on is fent van!


Részletek a műsorból:

Orbán Viktor olaszországi fellépéséről, ahol a többi között azt mondta: „22 éve vagyok miniszterelnök, az első háborúm a balkáni volt, és emlékszem a grúziai háborúra. Van némi tapasztalatom, hogyan kezelendők a háborúk, és hogyan a béke.”

Ablonczy Bálint: „Nem a légüres térben lebegünk. Nem a Kelet Svájca, hanem egy szövetségi rendszer tagja vagyunk. Nem igazán értem annak a politikának az érvényességét és sikerességét, amely arról beszél, hogy mi majd közvetítünk a felek között, viszont az egyik fél – az a szövetségi rendszer, ahova tartozunk – fel van háborodva azon, ami történt, és nem kér a közvetítésből. Ebben az esetben a tartalom és a forma elválása komoly politikai károkat okoz az országnak, de ez nem látszik, mert a személyes brand építése és politikai tőkére való váltása itthon nagyon régóta működött. De most elválik egymástól a nemzeti meg a személyes politikai érdek. Ennek voltunk tanúi ezen a nyáron, és ennek a keretezése zajlott »az olasz Davos« rendezvényén is.”

Magyari Péter: „A lírai én felvette azt a pozíciót, amit a 90-es évek elejének egyik popszáma mondott: »Tudod én már majdnem mindent kipróbáltam // És amit csak majdnem, azt nem kéne neked se…« Én már mindent láttam, én tényleg mindent tudok, ti még sehol nem voltatok, amikor én már politikát csináltam – ez visszatérő attitűdje az utóbbi időben Orbán Viktornak. Most ő a rangidős, a legrégebb óta hivatalban lévő ember az Európai Tanácsban; nagyon sokáig Angela Merkel német kancellár vitte ezt a pozíciót, majd néhány hónappal előzte őt Mark Rutte volt holland miniszterelnök, és most ő maradt a legrégebbi srác a klubban. Ez egy olyan félig-meddig joviális, félig-meddig »ne szóljatok be az öregnek«-típusú pozíciót adott neki, amire ő nagyon szívesen rájátszik, leginkább egyébként a nyugat-európai szerepléseikor. Ebbe a hintába lengette be magát, és a hajóhinta egy kicsit jobban kilengett talán, mint az reális volt.”

A Várhelyi Olivérnek felajánlott egészségügyi és állatjóléti biztosjelöltségben kifejeződő magyar érdekérvényesítő képességről:

Magyari Péter: „Újabb befolyásveszteség Orbán Viktornak, hogy a bővítésért felelős bizottsági ember nem kötődik hozzá, és nagy lehetőség egyébként a szlovén kormánynak. Alapvetően ugyanis a nyugat-balkáni térségben merül fel valójában a bővítés, hiszen Ukrajna még nagyon messze van a tényleges csatlakozástól. A Balkánon viszont bőven vannak olyan programok, amiben pénz is van, ahol van mit szervezkedni. Ez a befolyás most kisebb lesz a magyar kormány részéről, már csak azért is, mert kevésbé fog belelátni Budapest, hogy ott mi folyik, és ez különböző gazdasági bevásárlásokat is meghatározhat, hiszen a térségben van egy kimondott magyar gazdasági terjeszkedési igény. A sokadik nagy vesztesége ez Orbán Viktornak ebben az évben, ami megmutatja, hogy a mozgástere, aminek állandóan a bővítéséről beszél, a külpolitikában valójában folyamatosan szűkül. Egyre több döntésben nem tud részt venni, egyre több helyről kiszorítják, és egyre több dolgot kényszerül megszavazni a Tanácsban, amiről először azt mondja, hogy nem akarja. Részben ezt is kompenzálja a békemisszió: folyamatosan kapja az objektíven megítélhető pofonokat, amiket a szubjektív mini-győzelmekkel vagy efféle látványos gesztusokkal tud kompenzálni politikai kommunikációs szinten.”

Az Orbán–Magyar EP-vita árvíz miatt, Manfred Weber néppárti frakcióvezető közbenjárására eldöntött elhalasztásáról:

Ablonczy Bálint: „Ez az a pont, amikor összeért a belpolitika meg az európai pártpolitika, és megmutatta, hogy ezek a pártszövetségek mire jók. A Fidesz tagja egy pártszövetségnek – politikai teljesítmény volt összehozni a patrióta pártcsoportot, mindenképpen jobb, mint a függetlenek között üldögélni valós súly nélkül –, de ezzel együtt kiderült, hogy az európai fősodorban sokkal jobb lenni. A saját belpolitikai szempontjaid miatt is.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#2024-es árvíz#Egyesült Államok#Európai Unió#Magyar Péter#Orbán Viktor#Tisza Párt#Ursula von der Leyen#Várhelyi Olivér