Engedik, hadd menjen: Csík János kilép a Csík Zenekarból – Válasz Online
 

Engedik, hadd menjen: Csík János kilép a Csík Zenekarból

Stumpf András
| 2024.10.10. | Podcast

A Válasz Online podcastjának e heti vendégei a Csík Zenekar legismertebb arcai, az apropó pedig keserédes: az alapító a HetiVálasz friss adásában jelenti be, hogy kilép az együttesből. Vendégek: Csík János, Majorosi Marianna és Szabó Attila. Műsorvezető: Stumpf András.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on, TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található. A podcast Youtube-on is fent van!


Ritkán fordul elő, hogy a Válasz Online podcastadásában jelentsenek be az érintettek fontos, a magyar kultúra szempontjából is lényeges változást. A HetiVálasz friss adásában márpedig éppen ez történik: Csík János nálunk jelenti be, hogy kilép az általa 1988-ban alapított Csík Zenekarból. A hegedűs, énekes elsőként a Válasz nézőit, hallgatóit avatja be döntésének okaiba. Elmondja azt is: búcsúzóul 60. születésnapján, december végén áll színpadra a zenekarral.

Adásunkból kiderül, hogy az együttes ennek ellenére miért nem oszlik fel, hogy miként folytatják tovább jövő januártól immár az alapító nélkül. S egyáltalán: hogy érzik magukat ebben a furcsa helyzetben? Minderről az ország egyik legismertebb hangja, a zenekar énekese, Majorosi Marianna és a banda Csík János melletti másik prímása, egyben kreatív csodafegyvere, Szabó Attila beszélnek részletesen az adásban.

Fény derül arra is, hogyan lett a Csík Zenekar a 2000-es évek második felére a magyar zenéből kitörölhetetlenül fontos formáció, amely elsőként varázsolt népzenét a kortárs popmuzsikából. Megtudjuk, hogyan függ össze mindez Csík János 22 évvel ezelőtti, majdnem halálos kimenetelű balesetével, vagy azzal, ahogy Szabó Attila a véletlen folytán összetalálkozott Lovasi Andrással. Sokan valószínűleg azzal sem voltak tisztában eddig, hogy Majorosi Marianna úgy énekelte fel stúdióban a Most múlik pontosant, hogy sosem hallotta a Quimby-féle eredetit. Kiderül az is, miért nem ment mélyen a pártpolitikába a zenekar, s hogy még azt sem pártpolitikai állásfoglalásnak szánták, amikor békemenetes meghívásra mondtak igent.

Rengeteg érdekesség a 2000-es évek egyik legfontosabb zenekaráról egyenesen a legismertebb tagoktól a HetiVálasz 247. adásában.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Csík János#Csík Zenekar#Majorosi Marianna#Szabó Attila