A Dombóvár-dilemma: Magyar Péterre nagyon nehéz döntés vár – Válasz Online
 

A Dombóvár-dilemma: Magyar Péterre nagyon nehéz döntés vár

Magyari Péter
| 2024.10.18. | sztori

A következő hetek egyik legérdekesebb belpolitikai kérdése, hogy a Tisza Párt indít-e jelöltet a várhatóan januárban tartandó Tolna megyei időközi választáson. Potápi Árpád halálával ugyanis megüresedett egy hely a Parlamentben. Pont itt eddig nem alakultak jól a Tisza dolgai – de ki lehet hagyni egy ilyen lehetőséget?

hirdetes

Október 17-én elhunyt Potápi Árpád államtitkár és parlamenti képviselő, a Fidesz politikusa. 

Ez politikai értelemben azt jelenti, hogy várhatóan január első felében időközi választást tartanak Tolna megye 2-es számú választókerületében, ahol Potápi Árpád 2022-ben a mandátumát szerezte. Ez lesz az első parlamenti választás azóta, hogy a Tisza párt megjelent a színen. Vajon a magyar pártpolitikai térképet teljesen átalakító szervezet él majd a lehetőséggel, hogy országgyűlési választáson is megméresse magát? 

Be akarnak menni a Parlamentbe?

Nem tűnik könnyű kérdésnek az indulás eldöntése Magyar Péterék számára. A választás lehetőséget adna a Tiszának, hogy legyen legalább egy parlamenti képviselője. Egészen bizarr a mostani állapot: a Tisza egyértelműen a legerősebb ellenzéki párt Magyarországon, de az Országgyűlésben egyetlen képviselője sincs, hiszen a legutóbbi választáskor a párt még nem létezett. 

Ugyanakkor inkább csak szimbolikus jelentősége lenne, ha volna a Tiszának parlamenti embere is. Néha felszólalhatna ugyan, de sokkal ritkábban, mit azok a pártok, amelyek frakcióval is bírnak. Egy frakció megalapításához legalább öt képviselőre van szükség, és a frakció nélküli, függetlennek számító képviselők ritkábban juthatnak szóhoz, mint a többiek. Kisebb stáb, kevesebb pénz is jár nekik.  

Ráadásul a parlamenti erőviszonyokat sem változtatná meg, ha esetleg a Tisza jelöltje nyerné az időközi választást. A Fidesz-KDNP kétharmados többsége megmaradna akkor is. 

Pont itt?

A júniusi eredmények és a korábbi választások alapján ez egy markánsan fideszes választókerület, ahol a kormányoldal számít esélyesnek. Ez a körzet semmilyen ellenzéki számítás szerint sem tűnt soha billegő, vagy éppen könnyen nyerhető vidéknek. 

Különösen nehéz terep ez a Tiszának azért is, mert szeptember végén alig néhány hét működés után feloszlott a választókerület központjának számító Dombóváron mindkét itt alakult Tisza Sziget, azaz a pártot támogató helyi csoport. Az egyiket Szabó Loránd, a város 2002-2019 közötti polgármestere vezette. Magyar Péter azután küldte el Szabót a Tisza környékéről, hogy megtudta: 2012-ben sikkasztásra való felbújtásért felfüggesztett börtönre ítélték. Amikor megkérdezték Magyart, nem zavarja-e ez, akkor közölte, hogy elítélt bűnözők nem vezethetnek Tisza Szigetet. (Szabó még polgármesterként a képviselőket megkerülve pénzt utaltatott egy önkormányzati cég számlájára, hogy az önerőt mutathasson fel egy pályázathoz. A pénzt később visszautalták, károkozás így végül nem történt.) További teher lehetett Magyarnak, hogy Szabó a DK választókerületi elnöke volt nemrégiben még, illetve ő volt itt az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje 2022-ben. A másik dombóvári Tisza Szigetet Szabó egykori alpolgármestere vezette, aki az Együtt és a Párbeszéd színeiben is politizált már. Szabó kirúgása után neki sem volt maradása. A lényeg, hogy az eddigi egyetlen országos sajtót megjárt, Tisza Szigetekhez köthető balhé éppen ehhez a választókerülethez kötődik.  

Sok a falu, erős a Fidesz

A júniusi EP-választáson simán győzött itt a Fidesz-KDNP, az országos eredményénél is jobban szerepelt, a Tisza pedig rosszabbul.

A választókerület legnagyobb települése Dombóvár, ahol a Fidesz 47,99 százalékot kapott (országos eredménye 44,82 százalék volt), míg a Tisza itt 27,76 százalékot szerzett (országos eredménye 29,6 százalék volt). A DK-MSZP-P itt 10 százalékot ért el (országos eredményük 8 százalék volt), míg a Mi Hazánk a városban 7,2 százalékot szerzett (országos eredményük 6,7 százalék volt). És még ez a legellenzékibb település a választókerületben.

A második legnépesebb település a kerületben Bonyhád, ahol a Fidesz 51 százalékot, a Tisza csak 26,8-at szerzett. A kerület e két városon kívül 56 további kistelepülésből áll, ahol jellemzően még nagyobb volt a Fidesz előnye. A kicsik közül a legnagyobbak: Hőgyész (Fidesz 53, Tisza 24), Zomba (Fidesz 53,77, Tisza 24,42) Döbrököz (Fidesz 59,38, Tisza 15,49), Kölesd (Fidesz 62, Tisza 16). 

Egyébként is jellemző, hogy a kisebb településeken népszerűbb a Fidesz, és a körzet tele van egészen kicsi falvakkal, a kerület 60 ezer választópolgárából csak 14 ezer él Dombóváron, az egyetlen helyen, ahol a Fidesz 50 százalék alatti eredménnyel győzött. Nyilván egy 2025. januári egyéni választásnak nem ugyanaz lesz az eredménye, mint egy 2024. júniusi listásnak, de ez feltűnően nehéz terep a Fidesz legyőzésére. 

Ha azt nézzük, hogy a választásnak gyakorlati tétje alig van, reálisnak gondolhatnánk, hogy a Tisza kihagyja, arra hivatkozva, hogy inkább a 2026-os országos viadalra készülnek. 

De akkor mit mond Magyar az itteni szavazóinak?

Ugyanakkor nem olyan magától értetődő kihagyni ezt a választást. Mit mondjon majd Magyar Péter azoknak, akik pártjára szavaztak itt júniusban, ők kit támogassanak? A DK vagy a Mi Hazánk jelöltjét? Vagy maradjanak otthon, mert mindegy, hogy ki képviseli őket a Parlamentben? Adja fel eleve az esélyt, hogy a párt megnyerhet egy parlamenti választást? Engedje át a terepet itt is a többi ellenzéki pártnak, mint tette ezt a vármegyei közgyűlések és a vidéki önkormányzatok esetében júniusban? Legyen egy választás, ahol mondjuk a DK látszik megint a legerősebb ellenzéki pártnak? Hagyja elúszni a lehetőséget, hogy nagyon megverje a Tisza jelöltje a többi ellenzéki indulót? Nehéz ezekre a kérdésekre igennel válaszolni.

Ám az sem lenne egyszerű kérdés, hogy kit indíthatna itt a Tisza. Valaki ismeretlent? Egy ország másik részében élő ejtőernyőst? Vagy induljon el Magyar Péter, megrohamozva az Országházat, maximalizálva a figyelmet, de a tétet is? Mi lesz, ha egy országosan alig ismert fideszes megveri? Jó lenne a Tiszának egy második hely, átélnie azt, hogy első parlamenti nekifutásra kikapott a Fidesztől? 

Tényleg nehéz kérdések ezek.


Nyitókép: Magyar Péter az EP-kampány idején (fotó: Vörös Szabolcs / Válasz Online)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Dombóvár#időközi választás#Magyar Péter#Tisza Párt#Tolna vármegye