Válasz Online
 

Köszönjék Kínának! – így lett világsiker A sógun című japán sorozat


„Most Magyarország tesz úgy, mint a Nyugat ’56-ban” – Rainer M. János


Mit kapsz ma 83 forintért? Mindent, ami fontos


Illúzió, hogy egy kétségkívül jól beszélő, csinos fiú majd varázsütésre megváltoztatja a dolgokat és megveri a Fideszt választáson – véli Hadházy Ákos. Interjú.

Bővebben >>>

A miniszterelnök vejéhez tartozó Waberer’s Csoport hatalmas logisztikai bázist fejleszt Ecser térségében – melyet 2026 első hónapjaiban fel fog vásárolni tőle a Magyar Posta. Orbán Viktor állama tehát újra bizonyítja, hogy különös felelősséget érez Orbán Ráhel családjának likviditásáért.

Bővebben >>>

„Az irodalom, és a hit abban, amiről az irodalom szól, erőt ad az élethez.” Sajó Tamás művészettörténész, a Wang folyó versei szerkesztőjének emlékezése néhai mesteréről, Jelenits Istvánról.

Bővebben >>>

A Belügyminisztériumnak küldött megkeresésünk után országos vizsgálatot indítottak az okok feltárására. Lapunkkal azt közölték, biztosan nem a hőség és nem is a szamárköhögés-járvány áll a háttérben. Egy példátlan sikertörténet akadt meg, megmutatjuk, hogyan jutottunk idáig.

Bővebben >>>

Ő volt az utolsó polgári magyar író (ahogy Esterházy az utolsó arisztokrata), kelletlen magabiztossággal látott és ítélt és írt, elegánsan, de sosem fölényeskedve – még megsemmisítő kritikái is mintha csak mellékes megjegyzések volnának. Babiczky Tibor írása.

Bővebben >>>

Ha magyarul jelenik meg, minden bizonnyal kisebb botrány lenne Berend Nóra történész I. István, Magyarország első keresztény királya – A középkori mítosztól a modern legendáig című új könyvéből. De mivel „csupán” a világ egyik legjelentősebb egyetemi kiadója, az Oxford University Press adta ki, idehaza a szűkebb szakmai közegen kívül más egyelőre nem értesült az angliai magyar medievista meredek állításairól. Könyvkritika.

Bővebben >>>

„Magam is benne ragadtam a kézenfekvő megközelítésben, hogy az 1984 csupán azért érdemes a figyelmünkre, mert ez a nagybetűs antitotalitárius könyv. Szerencsére igen nagyot tévedtem.”

Bővebben >>>

Jó humorú, vidám hangú levelekből nyerhetünk képet a kitelepítés embertelen mindennapjairól a Tények és tanúk sorozat frissen megjelent kötetéből. Kollai István történész „Az evező fogva vagyon…” címmel a saját nagyszülei kitelepítésből írt leveleit rendezte könyvbe. Kritika.

Bővebben >>>

Orbán Viktor Tusnádfürdőn a magyar nagystratégia előkészítéséről beszélt, nemrég pedig a „gazdasági semlegességet” tette meg a magyar állam vezéreszméjének. Fehér Zoltán az Orbán-kormány korábbi diplomatája, aki a neves bostoni Tufts Egyetemen szerezte doktori fokozatát és többször publikált az államok nagystratégiáiról, úgy fogalmaz a lapunknak adott interjújában: messze nem csak kereskedelmi kapcsolatokat építünk Oroszországgal és Kínával.

Bővebben >>>

Orbán Viktor semlegességet hirdetett, valójában azonban a NATO és az EU ellenségeivel együtt támadja a saját hivatalos szövetségeseit. Válaszképpen Washington és Berlin felől is szokatlanul éles kritikát, sőt, fenyegetést kapott a magyar kormány ezen az őszön. A hangulat rosszabb, mint valaha. Háttér.

Bővebben >>>

Kvázi plakátarca volt a kormány törekvéseinek öt éve, amikor központilag leválasztották a Magyar Tudományos Akadémiáról (MTA) annak országos kutatóhálózatát. Ma Grüner György már elismeri: naiv volt.

Bővebben >>>

Két hét alatt már 27 ezren megnézték Szimler Bálint első nagyjátékfilmjét, ami három díjat is elhozott a locarnói filmfesztiválról. A Fekete pont a tétlenségünkkel szembesít, azzal a kézmozdulattal, amivel hosszú évtizedek óta milliók legyintenek a felettünk álló hatalommal való szembeszállásra – legyen az egy tanár, egy főnök, egy tankerületi igazgató, egy miniszter vagy egy egész rezsim.

Bővebben >>>

A 20. század második felének egyik legkiválóbb magyar építészéről most kiderült, hogy remek amatőr fotós is volt. Csaba László távoli helyekre jutott el a kádári Magyarországról, például Brazília frissen elkészült, semmi közepén felépített új fővárosába. Eddig lappangó képeit a Fortepanon végre bárki megcsodálhatja.

Bővebben >>>

Bár a jelenség első pillantásra nem tűnik civilizációs veszélynek, komoly károkat okozhat az emberiség kollektív vizuális kultúrájában – hacsak nem éppen ettől omlik össze maga a mesterséges intelligencia, amire szintén van esély.

Bővebben >>>

Vendégszerzőnk, Holtzer Péter megcsinálta azt az adatsort, amit az állam direkt átláthatatlan statisztikákba rejtett. Ebből kiderül: nem a pályakezdő fiatalok számára lett vonzóbb a természettudományos tanári pálya, hanem a munka mellett megszerezhető másoddiplomáért indulnak többen harcba. A súlyos tanárhiány megoldásában ez legfeljebb a nulladik lépés.

Bővebben >>>