Válasz Online
 

A civil társadalom Nyugaton és nálunk – Harris és Trump vitájának margójára


Toroczkai szerint ő áll „valójában” Magyar Péter mögött – vendégünk Radnai László


Talán ez volt minden idők leghazugabb Orbán-beszéde


A forradalom idején teherautósofőrként dolgozó Fóti István sebesülteket szállított a városban, és közben végig fotózott. Halottak, felborogatott villamosok, lángoló szovjet páncélozott járművek, majd novemberben már a menekülés képei.

Bővebben >>>

Sólyom László egykori tanítványa, közvetlen munkatársa a Válasz Online-nak küldött írásában részletesen bemutatja az egykori köztársasági elnök viszonyát a forradalomhoz – abból az alkalomból, hogy a Pécs Története Alapítvány ma publikálta Sólyom László fiatalkori naplójának vonatkozó részeit.

Bővebben >>>

Egy pap esetében felmerült, hogy fizetett bizonyos homoszexuális szolgáltatásokért; az ő sorsát végül ugyanaz a Tóth Tamás püspökkari titkár segített „rendezni”, aki a nemrég pedofilgyanúba keveredett Hatházi Róbert ügyében is félreérthető módon járt el.

Bővebben >>>

Lehetséges, hogy a történésznő az Istvánt „bíráló” megállapításainál a koncepciójába nem illő véleményeket olykor nem vette figyelembe – írja a lapunknak küldött viszonválaszában Thoroczkay Gábor történész. Az ELTE egyetemi docense a Berend Nóra Szent István-könyvéről lapunk hasábjain kibontakozott vitához szól hozzá.

Bővebben >>>

Nemcsak a református, hanem a katolikus egyház is megszenvedte a kegyelmi botrányt, amelynek egyik főszereplője Balog Zoltán, a református zsinat volt elnöke, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke – állítja Zalatnay István református lelkész, teológus az egyszázalékos felajánlások adatsorait elemezve. 2020 és 2023 között minden évben öt százalékkal többen ajánlották fel adójuk egy százalékát a történelmi felekezeteknek. Ehhez képest idén a református felajánlások száma majd’ hét, a katolikusoké három százalékkal csökkent.

Bővebben >>>

Október 10-én a magyar külügyminiszter büszkén jelentette, hogy az állami MVM kiegészítő kereskedelmi szerződést kötött a Gazprommal: azaz több és olcsóbb gáz érkezik, mint ami a hatályos, 2036-ig érvényes szerződésből következik. Utánajártunk, hogy ez mennyire jó Magyarországnak. Röviden: mérsékelten.

Bővebben >>>

Az ókor egyik legfontosabb kultúrájának bemutatkozása a Szépművészeti Múzeumban az idei év kihagyhatatlan kulturális eseménye. A Szépművészetitől már megszokott, a nagy nyugati múzeumokhoz méltó színvonalú tárlat ez, ahol monumentális, közönségvonzó, ikonikus műalkotások is megjelennek a babilóni Istár-kapuról és az asszír palotákból.

Bővebben >>>

Berend Nóra, a cambridge-i egyetem történésze olvasói levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz, mert szerinte a Szent István-könyvéről közölt kritikánk „mindenáron, félreértve és torzítva, azt szeretné bizonyítani, hogy gyalázkodom, keményen elferdített, másodkézből átvett és meg nem értett állítások tömegével”. Írása és a cikket szerző Borbás Barna viszonválasza alább olvasható.

Bővebben >>>

A következő hetek egyik legérdekesebb belpolitikai kérdése, hogy a Tisza indít-e jelöltet a várhatóan januárban tartandó Tolna vármegyei időközi választáson. Potápi Árpád halálával ugyanis megüresedett egy hely a Parlamentben. Pont itt eddig nem alakultak jól a Tisza dolgai – de ki lehet hagyni egy ilyen lehetőséget?

Bővebben >>>

A sógun című japán sorozat régen látott elismerésben részesült, az idei Emmy-gálán négy díjat is besöpört. Yanagisawa H. Gyöngyi Tokióban élő japanológus a japán sajtó alapján azt állítja: a sorozat amerikai megítélésében az USA távol-keleti, többek között Kína felé megnyilvánuló irányváltása is szerepet játszik, Hollywood új egzotikus történeteket és piacot keres. A nyertes a néző, aki a cseresznyeszirom-esőben való lovaglás helyett a valódi Japánt ismerheti meg.

Bővebben >>>

Legyen a támogatónk, és élvezze a Filtert, a Klubestet és a Hetedhetet. Legyen tájékozott és magabiztos, és hagyja a nehéz munkát másra. A Válasz Online újságírói nemcsak megírják és megkérdezik a fontos dolgokat, de ki is válogatják a honi és külföldi sajtó legjavát, és azt világos szavakkal, szakértői kommentárral el is küldik Önnek, ha akarja. Miért ne akarná?

Bővebben >>>

Illúzió, hogy egy kétségkívül jól beszélő, csinos fiú majd varázsütésre megváltoztatja a dolgokat és megveri a Fideszt választáson – véli Hadházy Ákos. Interjú.

Bővebben >>>

A miniszterelnök vejéhez tartozó Waberer’s Csoport hatalmas logisztikai bázist fejleszt Ecser térségében – melyet 2026 első hónapjaiban fel fog vásárolni tőle a Magyar Posta. Orbán Viktor állama tehát újra bizonyítja, hogy különös felelősséget érez Orbán Ráhel családjának likviditásáért.

Bővebben >>>

„Az irodalom, és a hit abban, amiről az irodalom szól, erőt ad az élethez.” Sajó Tamás művészettörténész, a Wang folyó versei szerkesztőjének emlékezése néhai mesteréről, Jelenits Istvánról.

Bővebben >>>

A Belügyminisztériumnak küldött megkeresésünk után országos vizsgálatot indítottak az okok feltárására. Lapunkkal azt közölték, biztosan nem a hőség és nem is a szamárköhögés-járvány áll a háttérben. Egy példátlan sikertörténet akadt meg, megmutatjuk, hogyan jutottunk idáig.

Bővebben >>>